Cili është ndryshimi midis aftësive të hiperfokusit midis ADHD dhe Aspergers?


përgjigje 1:

Njëra është vetë-rregullim i dobët, tjetri është obsesion dhe terapeutik.

Kam edhe ADHD dhe orderrregullim të Spektrit të Autizmit (ASD), që do të thotë se periudhat më të gjata të përqendrimit intensiv janë një problem i vazhdueshëm.

ADHD ka të bëjë me rregullimin e keq. Kjo e vështirëson menaxhimin dhe ruajtjen e përqendrimit. Ka raste kur është e vështirë të përqendrohesh, dhe nganjëherë ka raste kur papritur të përfshihesh në një detyrë: pavarësisht nëse është një detyrë manuale apo të lexosh një libër.

Ata që kanë autizëm ose Asperger e gjejnë rehati dhe qetësi në ndjekjen e një interesi të veçantë. Ekziston një tendencë obsesive për të mbledhur informacion, përpiluar lista ose për të zgjeruar njohuritë. Këto interesa të veçantë shpesh janë një pushim terapeutik për frikën e ndërveprimit të vështirë shoqëror.

Kur hiperfokusi ADHD shkon krah për krah me obsesionin ndaj autizmit, bëhet një forcë e fuqishme për mua. Ju hulumtoni në mënyrë skandaloze një temë derisa të bëhet e pakëndshme, por thjesht vazhdoni.

Unë kam një blog Quora me informacion dhe përvoja personale nga jeta me ADHD dhe ASS - pa gjysma.përgjigje 2:

Së pari, më lejoni të them që kam SHTYP dhe vëllai im i vogël ka Aspergers. Shumica e asaj që unë bëj këtu bazohet në përvojën personale. Për më tepër, të gjitha rastet janë të ndryshme në një mënyrë ose në një mënyrë tjetër, kështu që ato mund ose mund të mos zbatohen për të gjithë lexuesit.

Epo, ndryshimi është mjaft i thjeshtë në pamje, por pak më i komplikuar kur e shikoni. Këto janë ndryshimet kryesore.

  1. Duration. Hiperfokusi i SHTES është i përkohshëm; nuk duhet më shumë se adrenalina. Asperger, nga ana tjetër, mund të zgjasë javë ose sekonda, dhe nuk ka asnjë mes. Hiperfokusi i SHTES pothuajse gjithmonë ndodh kur jeni në nxehtësinë e momentit me adrenalin në venat tuaja. Pra, zakonisht është e fortë. Aspergers është ndryshe. It'sshtë gjithmonë e mjaftueshme për t'i mbajtur ata të interesuar, dhe nuk luhatet. Ju nuk mund të kontrolloni momentet e hiperfokusit me ADD. Realisht, mund të jetë gjithçka që ju intereson, por edhe zemërim apo dhimbje. Aspergers është zakonisht një objekt interesi. Për vëllain tim, është një përzgjedhje e lojrave video që variojnë nga Ark Survival Evolution deri tek Undertale deri te Legend of Zelda. Këto objekte ndryshojnë nga ai në atë që ai i hedh mënjanë në atë që ai do t'i marr ato. Kur dikush merr një hiperfokus me ADS, ata priren të harrojnë gjithçka që kanë bërë, përfshirë rregullat dhe rregulloret. Me Aspergers, ata fjalë për fjalë ndalojnë të përgjigjen kur bëjnë diçka. Ju mund t'i bërtisni vëllait tim dhe do të duhen tre përpjekje të ndryshme për të tërhequr vëmendjen e tij përpara se ai të përgjigjet.

Shpresojmë që të ndihmon!