Cili është ndryshimi midis teatrit Noh dhe teatrit Kabuki?


përgjigje 1:

Noh është një formë më e vjetër nga shekulli XIV dhe forma më e vjetër e teatrit në botë që performohet rregullisht sot. Së bashku me komikin Kyōgen, është pjesë e Teatrit Nōgaku. Shtë shumë tradicionale dhe përdor maska. Shihni Noh - Wikipedia

Kabuki është më vonë dhe daton nga 1603. Si Noh, ai përfshin vallëzim dhe muzikë. Particularlyshtë veçanërisht i njohur për kostumet e tij të hollësishme, përdor maskupun në vend të maskave dhe ka evoluar që nga fillimi i tij. Shih Kabuki - Wikipedia. Të dy format janë shumë të stilizuara.

Një hyrje interesante për disa aspekte të Kabukit është filmi i Konventës së Ichikawa, Një aktorët hakmarrës. Shih Hakmarrja e një Aktori (1963)përgjigje 2:

Unë mendoj se kjo është e gabuar me etiketën "kinematë" dhe duhet të kategorizohet përsëri - por (me sa mbaj mend kurset e mia me dekada në historinë e artit aziatik në universitet):

Noh është stili më i vjetër tradicional japonez i teatrit të gjallë dhe një formë më muzikore e teatrit live (megjithëse mjaft atonal). Aktorët veshin maska ​​prej druri të gdhendur dhe kostume dhe interpretojnë para një grupi prej katër muzikantësh që luajnë instrumente tradicionale.

(Hyrja e Wikipedia në Noh)

Kabuki është një formë pak më moderne e teatrit live (megjithëse daton nga shekulli i 17-të), i cili bazohet më shumë në vallëzim dhe lëvizje. Ai gjithashtu përmban maska, make-up dhe kostume jashtëzakonisht komplekse dhe mund të përshkruhet si "avangard" ose "çuditshëm".

(Hyrja e Wikipedia-s në Kabuki)