Cili është ndryshimi midis Naxalitëve dhe Maoistëve?


përgjigje 1:

Maoizmi është një seri mësimesh ideologjike dhe strategjike të formuluara nga udhëheqësi i revolucionit kinez Mao Tse Tung. Në parim, maoizmi ndjek marksizmin-leninizmin. Prandaj, maoizmi mund të përshkruhet më mirë si një seri teorish strategjike. Ajo argumenton për një përmbysje të armatosur të qeverisë për të krijuar një "demokraci të popullit" që përfundimisht do të çojë në socializëm. Mao formuloi strategji luftarake guerile kundër shtetit dhe hartoi një plan për mënyrën sesi forcat e vogla mund të mposhtin forcat e fuqishme. Një nga idetë kryesore të Maos ishte lufta e zgjatur kundër shtetit, e njohur si "Lufta e Popullit". Në thelb, këndvështrimi strategjik Maoist ka tre parime:

  1. Luftë e gjatë me një kombinim të duhur të luftës guerile, të lëvizshme dhe të pozicionit

Lufta e zgjatur është lufta në të cilën njerëzit e varfër dhe të varfër gradualisht krijojnë forca të armatosura dhe përdorin taktika të ndryshme lufte për të mposhtur armikun për një periudhë të gjatë kohore. Shtë e gabuar të thuhet se lufta guerile është taktika mbizotëruese e Maoizmit. Në Kinë, mbrojtja dhe ngërçi mbizotëruan vetëm në dy fazat e para të revolucionit. Në fazën e tretë ishte në varësi të luftës së pozitës. Mao ka shkruar më në detaje rreth parimeve të luftës së zgjatur. Të tre parimet e përmendura më lart, së bashku me konceptet e ideologjisë revolucionare, mjedisit dhe organizimit, formojnë elementet themelore të pikëpamjes maoiste.

Siç do ta shohim, komunistët Indianë përdorën këto mjete teorike Maoiste për të analizuar shtetin Indian që çoi në kryengritjen e Naxalbari dhe fillimin e lëvizjes Naxalite.

Tani vijmë në pjesën e dytë, d. H. Në konceptin e naxalizmit. Termi naxalizëm vjen nga fshati Naxalbari në nënndarjen Siliguri të rrethit Darjeeling në shtetin e Bengalit Perëndimor. Kryengritja që shënoi fillimin e luftës revolucionare në Indi filloi në pranverën e vitit 1967 në Naxalbari. Sipas ligjeve 1859 dhe 1879, qeveria britanike i kishte dhënë me qira vendin një grupi njerëzish të njohur si Jotesars. Këta Jotear ishin fermerë të pasur që zotëronin pjesën më të madhe të tokës së punueshme. Kjo formoi bazën objektive për mbizotërimin e tyre socio-ekonomik në vend. Kishte tre fshatra në Siliguri ku fermerët e varfër kishin organizuar kundër Jotetarëve - Naxalbari, Kharibari dhe Phansideva. Organizata që punoi në frontin fshatar ishte E gjithë India Kisan Sabha, e themeluar në vitin 1936 nga Swami Sahjan dhe Saraswati. Luftërat me Pakistanin dhe Kinën e kishin shqetësuar ekonominë dhe thatësirat e shpeshta përkeqësuan situatën për fshatarët, duke ndezur zjarrin e revoltës. Charu Majumdar, asokohe sekretar i rreptë i CPI (M) dhe më vonë themelues dhe sekretar i përgjithshëm i CPI (ML), ishte ideologu kryesor i partisë, i cili drejtoi një grup aktivistësh të rinj si Kanu Sanyal, Jagan Santhal, Kamakhya Banarjee, Kadam Malik dhe Khokan Majumdar i cili kishte formuar një thelb revolucionar në IIK (M). Nga prilli i vitit 1967, revolucioni bujqësor ishte në lëvizje të plotë. Udhëheqësit adoptuan pikëpamjen Maoist për një kryengritje fshatare të armatosur, dhe Charu Majumdar shkroi një seri monologësh që u bënë të njohur si tetë dokumente historikë dhe janë akoma parimet udhëzuese për revolucionarët maoistë. Nën udhëheqjen e AIKS, fshatarët e armatosur filluan të konfiskojnë dhe rishpërndajnë tokën nga Jotetarët. Ndërkohë, një fermer Dalit u vra nga një burrë Jotalar. Ky incident intensifikoi përplasjet midis Jotears dhe fshatarëve dhe lëvizja mori një kthesë tejet të dhunshme. Qeveria e shtetit rriti praninë e policisë në Naxalbari nën presionin e qeverisë qendrore. Fermerët kryengritës u përleshën me policinë, duke vrarë shumë fermerë. Më 25 maj, procesionet fshatare nga pjesë të ndryshme të Naxalbari u mblodhën në fshatin Prasadjote dhe mbajtën një mbledhje që shkelte rregullat e policisë. Drejtuesi i nënndarjes së Siliguri, Deepak Ghosh, urdhëroi turmën të hapte zjarr. Pas disa raundeve të shtënave, shumë fermerë, përfshirë gra dhe fëmijë, u vranë. Ishte kjo rastësi që e lidhi tërë lëvizjen me NAXALBARI, dhe vetë lëvizja u quajt NAXALISM.

Prandaj, Naxalizmi është një lëvizje që e ka origjinën në kryengritjen fshatare në fshatin Naxalbari në Bengalin Perëndimor dhe vazhdon edhe sot e kësaj dite në disa pjesë të Indisë. Lëvizja Naxal përdor strategji maoiste dhe taktika guerile dhe është frymëzuar nga mësimet politike të Mao. Prandaj, termat Maoism dhe Naxalism shpesh përdoren sinonime në media. Lëvizja Naxalite aktualisht udhëhiqet nga Partia Komuniste Indiane (Maoist), e cila u themelua në 2004 pas bashkimit të dy fraksioneve Naxalite.përgjigje 2:

Karl Marx dhe Engels deklaruan në Manifestin Komunist se industrialistët që kanë mjete prodhimi shfrytëzojnë punëtorët duke luajtur më pak paga se sa marrin nga produkti që ata shesin, i cili quhet vlerë e shtuar. Ky quhet fitimi që i mban punëtorët në varfëri dhe injorancë të vazhdueshme dhe fitimet e grumbulluara për industrialistët. Ata kontrollojnë jo vetëm politikat e kombeve të tyre por edhe ato të vendeve të tjera në mënyrë që të rrisin fitimet e tyre duke kontrolluar tregun dhe burimet natyrore. Ka shumë mënyra për të dekurajuar qeveritë. Kontrolli i mjeteve të prodhimit nga shumica e punëtorëve që formojnë qeverinë e tyre duke nacionalizuar të gjitha mallrat prodhuese. BRSS dhe Kina e sotme, si dhe një duzinë vende të tjera, rrëzuan dikur regjimet e elitës qeverisëse të atëhershme duke zhvilluar luftëra të armatosura kundër tyre. Mao Zedong ishte i dobishëm për çlirimin e Kinës dhe krijimin e administratës së partisë komuniste. Të gjitha teknikat dhe taktikat e përdorura gjatë luftës për të shkatërruar themelimin quhen mbështetës ose mbështetës të Maoizmit dhe Maoist. Shumica e masave të mirëqenies të popullarizuara nga qeveritë dhe këndimi i njeriut të thjeshtë nga të gjithë politikanët e ndryshëm janë rezultat i kësaj filozofie. Sistemi universal i punës 8-orëshe dhe ligjet e tjera të punës ishin viktima e shumë punëtorëve që ishin frymëzuar nga komunizmi.

Deri në vitet 1970, India konsiderohej mënyra më e rëndësishme e prodhimit dhe pronari dhe punëtorët u ngacmuan përveç shfrytëzimit të punës së tyre. Në atë kohë Partia Komuniste ishte plotësisht aktive në politikën zgjedhore dhe për këtë arsye nuk mund të konsideronte një ngritje revolucionare. Me këtë në mendje, komunistët që luftojnë padrejtësinë në vendin e quajtur Naxalbury në Bengalin Perëndimor po zhvillojnë një revolucion të armatosur kundër pronarëve, dhe komunistët që mbështesin revolucionin e armatosur si një mashtrim për politikën elektorale quhen naxalitë nga komunistët rrjedhja kryesore e CPU dhe KPM janë të ndara. Ekzistojnë shumë grupe të Naxalitëve, të cilët kryesisht i kushtohen interpretimit individual të luftës së armatosur, dhe duke qenë se aktivitetet e tyre janë ndaluar si jokushtetuese, ata kanë qenë në pyll. Shpresoj se është e qartë.